Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 15:00 – 20:30 & Τετάρτη: 10:00 – 14:00

Άπνοια ύπνου και θεραπεία

Άπνοια ύπνου και θεραπεία

Άπνοια ύπνου και θεραπεία

Αυτό που όλοι ξέρουμε ως ροχαλητό, σε ορισμένες περιπτώσεις που είναι έντονο μπορεί να συνδυάζεται με καταστάσεις άπνοιας δηλ. κατά τη διάρκεια του ύπνου σταματάει η αναπνοή και επανέρχεται μετά από μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό λέγεται απνοιακό επεισόδιο και μπορεί να συμβεί αρκετές φορές ενώ κοιμόμαστε. Εάν η ένταση και η συχνότητα του επεισοδίου ξεπερνά τις 5 φορές ανά ώρα, τότε τίθεται η διάγνωση του συνδρόμου της άπνοιας κατά τον ύπνο και ο πιο συχνός τύπος είναι η αποφρακτική άπνοια. Συναντάται κυρίως σε άνδρες περίπου στο 4% του πληθυσμού, 2% στις γυναίκες και το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας. Εμφανίζεται δε και σε μικρότερες ηλικίες. Τα αίτια αυτού του συνδρόμου αναζητούνται σε πολλούς παράγοντες και καταστάσεις , όπως στην ανατομία του στοματογναθικού συστήματος και στένωση της οδού αναπνοής μέσω του φάρυγγα. Η ηλικία παίζει ένα ρόλο καθώς επίσης και το βάρος του ατόμου. Οι ευτραφείς άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στο σύνδρομο της άπνοιας. Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι:

apnoia-upnou-orthodontika-provlimata-spathis-orthodontics-ampelokipoi-athens

s Δυνατό ροχαλητό.

s Ανήσυχος ύπνος.

s Πρωινός πονοκέφαλος.

s Κακή διάθεση.

s Νυχτουρία.

s Σεξουαλική δυσλειτουργία.

s Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η υπνηλία είναι και το χειρότερο σύμπτωμα επειδή αποτελεί κίνδυνο για πρόκληση ατυχημάτων κατά την οδήγηση.Επειδή τα περισσότερα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο πάσχων δεν μπορεί να αντιληφθεί το πρόβλημά του και τη βαρύτητα της κατάστασής του.Το σύνδρομο είναι ένας σοβαρός προδιαθεσιακός παράγοντας για γενικότερες παθήσεις όπως αρτηριακή υπέρταση, διαβήτη και εγκεφαλικά επεισόδια.Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται από το αναμνηστικό του ασθενούς και η επιβεβαίωση της βαρύτητάς του μετράται σε ειδικό κέντρο πνευμονολογικής κλινικής.Η θεραπεία του συνδρόμου εξαρτάται από τη βαρύτητά του και είναι συντηρητική σε ελαφρές περιπτώσεις δηλ. απώλεια βάρους, καλύτερος αερισμός του χώρου που κοιμάται ο ασθενής κ.λ.π.Σε πνευμονολογική κλινική τοποθετείται η συσκευή CPAP για την αντιμετώπιση του συνδρόμου, και ο ασθενής την χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης μπορεί σε βαριές περιπτώσεις να αντιμετωπισθεί χειρουργικά.

narthikas-apnoia-upnou-spathis-orthodontics

Σε περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται μέτριας βαρύτητας δηλ. 5 – 30 άπνοιες ανά ώρα ύπνου, τότε η αντιμετώπιση γίνεται με ενδοστοματικές συσκευές προώθησης της κάτω γνάθου: Όταν η κάτω γνάθος είναι μικρή και σε πίσω θέση σε σχέση με την άνω γνάθο, δεν μπορεί να περάσει ο αέρας από την αεροφόρο οδό και αυτό από ορθοδοντικής πλευράς αντιμετωπίζεται με μια λειτουργική συσκευή που μετακινεί την κάτω γνάθο μπροστά και έτσι ανοίγει η αεροφόρος οδός.

Θεραπεία ορθοδοντικών προβλημάτων, οι τρόποι και η σωστή προσέγγιση. Μάθετε περισσότερα

Με χαρά θα απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση που μπορεί να έχετε

Ανακάλυψε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνουμε

s

Επικοινωνήστε μαζί μας

Με χαρά θα απαντήσουμε σε κάθε σας ερώτημα

    orthodontiko-iatreio-spathi-logo

    Στόχος μας είναι να σας προσφέρουμε την πιο σύγχρονη και ποιοτικά καλύτερη ορθοδοντική θεραπεία, σε ένα φιλικό περιβάλλον, με άριστα καταρτισμένο προσωπικό και με υψηλά επίπεδα υγιεινής.

    Where to find us

    Social Share