Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 15:00 – 20:30 & Τετάρτη: 10:00 – 14:00

Spathis Orthodontics

Spathis9+1 ερωτήσεις για τα σιδεράκια
spathis-orthodontikos-athina-athens

9+1 ερωτήσεις για τα σιδεράκια

1. Θα πονάω με τα σιδεράκια;

Τις δύο τρεις πρώτες ημέρες, υπάρχει ένα σφίξιμο στα δόντια που σιγά-σιγά ξεπερνιέται. Επίσης μικροενοχλήσεις στα ούλα, στα χείλη ή στις παρειές, που όμως υποχωρούν σταδιακά. Σ’ αυτό, βοηθούν οι νέοι πιο ακριβείς ορθοδοντικοί μηχανισμοί καθώς και οι ηπιότερες δυνάμεις που ασκούνται στα δόντια.

Στις περιπτώσεις που η θεραπεία πραγματοποιείται με γλωσσικά σιδεράκια ισχύουν τα ίδια, δηλαδή μικροερεθισμοί που τελικά και αυτοί παρέρχονται χρησιμοποιώντας το ειδικό μαλακό κερί για τους μικροτραυματισμούς.

Στους ενήλικες που θεραπεύονται με τη μέθοδο των διαφανών ναρθήκων,  η μοναδική ενόχληση είναι μια ελαφρά πίεση στα δόντια.

2. Πόσο καιρό θα τα φοράω;

Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από το πρόβλημα καθώς και από τη συνεργασία του ασθενούς με τον ορθοδοντικό.

Υπολογίζεται περίπου  8 – 10 μήνες για μικρά προβλήματα και 2 χρόνια ή και περισσότερο για μεγαλύτερα προβλήματα. Τη θεραπεία ακολουθεί πάντα ο χρόνος συγκράτησης. Δηλαδή ο ασθενής θα φοράει τα σταθεροποιητικά μηχανήματα που θα του προμηθεύσει ο ορθοδοντικός.

3. Υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας και προϋποθέσεις για να βάλω σιδεράκια;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Συνωστισμοί δοντιών που δεν αντιμετωπίσθηκαν σε μικρή ηλικία δημιουργούν τερηδόνες, ουλίτιδες ή περιοδοντικά προβλήματα. Κακή σύγκλειση των δοντιών οδηγεί σε αποτριβές των μασητικών επιφανειών, δυσκολεύοντας τη μάσηση και δημιουργεί  προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση. Απαραίτητη προϋπόθεση ορθοδοντικής θεραπείας ενηλίκων  είναι να διαθέτουν δόντια  χωρίς τερηδόνες και χωρίς περιοδοντικά προβλήματα. Το οστικό, και περιοδοντικό υπόστρωμα πρέπει να είναι υγιές.

Η διαφορά της ορθοδοντικής θεραπείας μεταξύ παιδιών και ενηλίκων είναι ότι στους ενήλικες δεν περιμένουμε μεταβολές στην οστική αύξηση και έτσι απαιτείται μια διαφορετική αντιμετώπιση. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ενηλίκων ασθενών μας έχει αυξηθεί και αγγίζει πια το 25% του συνόλου. Σήμερα, με την βελτίωση του τρόπου ζωής ο καθένας από μας έχει δικαίωμα να ομορφύνει το χαμόγελό του και να βελτιώσει την υγεία του στόματός του.

4. Θα μπορώ να βουρτσίζω τα δόντια μου;

Βεβαίως, λίγο δυσκολότερα από όταν δεν φοράμε σιδεράκια, αλλά μπορούμε. Απαιτείται περισσότερος χρόνος και σχολαστικότητα, και η χρήση ειδικού οδοντιατρικού νήματος. Βουρτσίζουμε μετά από κάθε γεύμα. Η χρήση φθοριούχου διαλύματος βοηθά και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι απαραίτητες.

5. Πόσο συχνά θα επισκέπτομαι τον ορθοδοντικό;

Ο επισκέψεις γίνονται κάθε 4 – 6 εβδομάδες. Ανάλογα με τη φάση της θεραπείας, επισκεπτόμαστε τον ορθοδοντικό για να ελέγξει πώς προχωρεί η θεραπεία, και να ρυθμίσει τους μηχανισμούς. Στη θεραπεία με τους  διαφανείς νάρθηκες, οι επισκέψεις στον ορθοδοντικό είναι πιο συχνές.

6. Αν έχω περιοδοντίτιδα ή ουλίτιδα μπορώ να βάλω σιδεράκια;

Πρέπει το οστικό υπόστρωμα να είναι υγιές και να επιτρέπει μετακινήσεις δοντιών. Εάν υπάρχει ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, απαιτείται πρώτα η θεραπεία της και μετά να τοποθετηθούν οι ορθοδοντικές συσκευές στο στόμα. Η ανά τετράμηνο επίσκεψη στον περιοδοντολόγο για έλεγχο είναι επιβεβλημένη.

7. Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα μιας ορθοδοντικής θεραπείας παραμένει  σταθερό εάν ο ασθενής εφαρμόζει τις οδηγίες του ορθοδοντικού. Οι κινητές συσκευές που δίνονται από τον ορθοδοντικό ή οι ακίνητες συσκευές που κολλώνται στη γλωσσική πλευρά των δοντιών είναι απαραίτητες για τη συγκράτηση και τη σταθεροποίηση του αποτελέσματος. Ο χρόνος συγκράτησης εξαρτάται από το πρόβλημα που υπήρχε και οι συσκευές αφαιρούνται όποτε αποφασίσει ο ορθοδοντικός.

8. Υπάρχουν επιπλοκές;

Σπάνια αναφέρονται επιπλοκές κατά τη διάρκεια μιας ορθοδοντικής θεραπείας και αυτές έχουν να κάνουν με πλημμελή υγιεινή του στόματος. Η δημιουργία της οδοντικής πλάκας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων. Απαιτείται δηλαδή περισσότερη σπουδή κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Σε ασθενείς με προϋπάρχοντα περιοδοντικά προβλήματα, ασκούνται ήπιες ορθοδοντικές δυνάμεις για ενδεχόμενες απορροφήσεις ριζών.

Επίσης, αλλεργία στο νικέλιο που περιέχει μια κατηγορία από σιδεράκια. Είναι όμως πολύ σπάνια και τα σιδεράκια αντικαθίστανται από άλλα που δεν περιέχουν νικέλιο. Σπάνια μπορεί να έχουμε ήχους ή και πόνους στην κροταφογναθική άρθρωση και επαφίεται στην κρίση του ορθοδοντικού να τους αντιμετωπίσει.

9. Πόσο κοστίζει η διαδικασία και καλύπτεται ή όχι από τα ταμεία;

Η δαπάνη μιας θεραπείας εξαρτάται από το πρόβλημα, το χρόνο θεραπείας, καθώς και από τη μέθοδο που θα επιλεχθεί.

Μερικά ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν ένα μικρό ή μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης κατόπιν έγκρισής τους.

10. Τι προσέχω μετά;

Για να διατηρήσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, καθώς και το λαμπερό χαμόγελο που αποκτήσαμε φοράμε τα συγκρατητικά μηχανήματα. Η χρονική διάρκεια της συγκράτησης καθορίζεται από τον ορθοδοντικό και ποικίλλει ανάλογα με το πρόβλημα που λύθηκε. Θα ήταν άδικο μετά από κάποιο διάστημα να έχουμε υποτροπή και να μας στραβώσουν πάλι τα δόντια μας, επειδή βαρεθήκαμε να φοράμε τα συγκρατητικά μηχανήματα ή επειδή θεωρήσαμε ότι δεν χρειάζονται.

orthodontiko-iatreio-spathi-logo

Στόχος μας είναι να σας προσφέρουμε την πιο σύγχρονη και ποιοτικά καλύτερη ορθοδοντική θεραπεία, σε ένα φιλικό περιβάλλον, με άριστα καταρτισμένο προσωπικό και με υψηλά επίπεδα υγιεινής.

Where to find us

Social Share